Kauza: Studie o přínosech biopotravin

Dovolujeme si Vám přinést názor odbornice na výživu paní Margit Slimákové na nedávno publikovanou studii o (ne)přínosech biopotravin pro naše zdraví.Je skvělé, že biopotraviny se dostávají do popředí zájmu čím dál více odborníků. Proto vítám i právě publikovanou studii vědců ze Standfordu , která se ptala, jestli jsou biopotraviny zdravější a bezpečnější, než ty konvenčně pěstované. Jde o další pokus dopátrat se pravdy ve velmi komplexní problematice a diskuzi o zdravotní prospěšnosti bio ani tato práce definitivně neuzavírá.
Hlavní závěry studie.

Celkové vyznění studie je vůči biopotravinám spíše rezervované, ale konkrétní uváděné závěry přitom zdravotní význam biopotravin potvrzují.

  1. U dětí, které jedí biopotraviny je podstatně nižší množství pesticidů v moči ve srovnání s běžně se stravujícími dětmi.
  2. Riziko znečištění zbytky z pesticidů je u biopotravin nižší než u konvenčně pěstovaných potravin.
  3. Kontaminace choroboplodnými bakteriemi Escherichia Coli není u biopotravin odlišná od potravin konvenčně pěstovaných.
  4. Riziko znečistění bakteriemi odolnými vůči třem a více druhům antibiotik je u kuřecího a vepřového masa z konvenčního chovu vyšší.

Nedostatky a omezení studie

Práce je popisována jako doposud nejkomplexnější meta–analýza publikovaných studií srovnávající organické a konvenční potraviny, přesto studie pomíjí hned několik zásadních souvislostí.

  • Studie je limitovaná a nepodává komplexní pohled na problematiku biopotravin
  • Studie neuvádí jaké jsou rozdíly mezi biopotravinami a konvenčními potravinami v obsahu hned několika zásadních živin, jako jsou na příklad omega 3 mastné kyseliny anebo fytochemikálie
  • Studie se nezabývá obsahem geneticky modifikovaných organismů a jejich zdravotními riziky v konvenčních potravinách
  • Studie nevysvětlitelně vypočítávala zatížení pesticidy neobvyklým způsobem, při běžně používané metodě by výsledky pro biopotraviny byly ještě mnohem příznivější a to namísto 30 % až 81% nižší zátěž pesticidy.
  • Studie sice sleduje množství toxických látek jako pesticidů v jednotlivých druzích, ale nedává je do souvislosti s běžnou konzumací mnoha takovýchto potravin v průběhu běžného života anebo riskantními interakcemi mezi jednotlivými chemikáliemi navzájem

Závěr

Studie je zajímavým pokusem o vysvětlení prospěšnosti biopotravin, a je škoda, že její design nebyl detailněji navržen, tak aby mohla odpovědět mnohem více o zdravotních přínosech biopotravin. Detailnější hodnocení studie připravil Carles Benbrook z Centra pro udržitelné zemědělství Univerzity ve Washingtonu. Jako problematické takou vidím situaci, kdy populární média zkreslila výsledky studie a vůbec se nezabývala jejími nedostatky.

Zdroj: www.margit.cz/studie-o-prinosech-biopotravin

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>