Jak minimalizovat příjem rizikových éček ve stravě pro děti a maminky

V rámci propagace Týdne respektu k porodu Vám přinášíme článek odborníka na výživu Ing. Víta Syrového, který trvrdí, že je známo, že u dětí, těhotných i kojících ženje třeba pečlivě dbát na správnou životosprávu. Proto by též měly přijímat jen takovoustravu, která prospívá jejich zdraví. Jak ale určit, které z běžně prodávaných potravin budou ty nejprospěšnější?

Je známo, že u dětí, těhotných i kojících žen je třeba pečlivě dbát na správnou životosprávu. Proto by též měly přijímat jen takovou stravu, která prospívá jejich zdraví. Jak ale určit, které z běžně prodávaných potravin budou ty nejprospěšnější?

V prvé řadě se má maminka sama snažit vycítit, jaký druh stravy ji v daném údobí nejvíce přitahuje. V druhé řadě je u vybraného druhu třeba zkontrolovat jeho celkovou kvalitu. Největší pozornost je nutné věnovat tomu, aby potraviny obsahovaly pokud možno co nejméně chemických škodlivin!

V dnešní době je totiž nutné brát v úvahu tu nepříjemnou skutečnost, že potraviny mohou kromě zbytků zemědělských postřiků (např. pesticidů) znečisťovat i další chemikálie, jako jsou třeba tak často diskutovaná éčka. Při nákupu průmyslově zpracovaných surovin jetedyrozumné zkontrolovat složení výrobkua další na obalu uvedené údaje (např. datum spotřeby).

Představíme-li si, že děti, které se narodí do této moderní doby, by před sebou mohly teoreticky mít desetiletí  pravidelného příjmu rozličných umělých chemických sloučenin, běhá z toho až mráz po zádech. A to nejen z hlediska schvalování laboratorně testovaných jednotlivých látek, ale kombinace mnoha desítek druhů éček společně s dalšími kontaminanty životního prostředí! Kdo poté může říci, jaké bude výsledné působení na jejich zdravotní stav? Pouze lze očekávat, že zjevně nebude příznivé!

Chceme-li minimalizovat příjem průmyslově přidávaných škodlivin, neměli bychom si opomenout přečíst (třeba i s lupou), co je na obalu uvedeno ve Složení – kromě základních surovin tam bývají uvedeny i různé chemické názvy, leckdy ukryté za E s čísly. Dnes již lze nalézt publikace, v nichž se dovíte, které látky se za éčky skrývají a zároveň je v nich též hodnocení jejich škodlivosti. Více informací lze získat např. v knize „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou“, jíž lze objednat na www.vitsyrovy.cz.

Je třeba zdůraznit, že zákon vymezující užití přídatných látek (tj. éček) jednoznačně rozlišuje, které z nich jsou povoleny pro dětskou stravu: jde jen o malý zlomek z běžně užívaných éček. Zásadně jsou pro dětskou stravu zakázány chemické konzervanty, umělá barvivaa další riziková éčka. Z toho vyplývá, že těhotné i kojící ženy a děti do tří let by neměly jíst většinu potravin, které jedí (nezodpovědní) běžní konzumenti!

Omezení rizikových přídatných látek je ale zákonem vymezeno jen u výrobků, na jejichž obalu je uvedeno, že jsou „pro kojence a malé děti” či obdobné písemné vyjádření. Nevztahuje se však na pochutiny, na nichž jsou sice namalovány dětmi oblíbené postavičky, nicméně jak lze zjistit z jejich složení, nebere výrobce omezení pro malé děti v úvahu. Proto je bezpečnější vždy zkontrolovat, co daný výrobek obsahuje.

Je zjevné, že jsme si život dost zkomplikovali, neboť dnes už není jednoduchý ani běžný nákup. Rozhodně bychom se neměli řídit jen tím, že je něco „levné”, nebo že je na to lákavá reklama. Hlavně u maminek a dětí má být prvořadá bdělá kontrola údajů uvedených na obalu. Pak nás ani éčka nemusí moc zneklidňovat – vyznat se v nich není těžké, máte-li při ruce tahák či tabulky publikace „Tajemství výrobců potravin”.

Autor: Vít Syrový
Článek je součástí proagace akce Světový týden respektu k porodu 2012

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>