Těžko stravitelná pravda o parmazánu

Dnes zveřejněný průzkum odhaluje krutou pravdu o způsobu výroby proslulých italských sýrů Parmazán a Grana Padano. Přední mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat Compassion in World Farming (CIWF) objevila šokující podmínky, v jakých musí žít krávy produkující mléko pro výrobu těchto oblíbených sýrů.

Videozáznam pořízený na devíti farmách v údolí řeky Pád v Itálii ukazuje vyhublé krávy nucené žít v holých špinavých stájích bez přístupu ven. Takový způsob chovu jim znemožňuje chovat se přirozeně.

CIWF na základě svých zjištění naléhavě žádá výrobce Parmazánu a Grana Padano, aby prostřednictvím svých standardů přiměli své dodavatele mléka vypustit přibližně půl milionu krav na pastvu a zlepšit jim podmínky ustájení.

„To, co náš průzkumný tým objevil, je šokující. Přináší svědectví o naprosté mizérii života zvířat v průmyslových velkochovech,” prozrazuje Emma Slawinski, ředitelka kampaní CIWF. „Průzkum zdokumentoval extrémně vyhublé, vyčerpané krávy, s nimiž se zachází jako se stroji na mléko. Některé kulhají tak, že sotva chodí, mnohé mají různá poranění. Parmazán a Grana Padano se prodávají jako výrobky ´vynikající kvality´, ale z hlediska života krav je to nekonečně daleko od pravdy. Je načase vrátit zvířata zpátky na pastvu, kam patří.”

Ačkoli se výrobci sýrů díky těmto kravám chlubí ročním obratem kolem 5 miliard euro, vypadá to, že ve svých výrobních standardech nemají žádné požadavky na zajištění životní pohody zvířat.

Parmazán a Grana Padano se prodávají po celém světě jako “prémiové” výrobky a jsou velice oblíbené i v ČR.

Více o kampani CIWF se dozvíte na www.syry-bez-soucitu.cz

Zdroj: Tisková zpráva Compassion in World Farming. 2017-27-11.

2 komentáře u “Těžko stravitelná pravda o parmazánu

  1. Nehájim ty podmínky. Na druhou stranu je Holštýnka vysoce užitkový plemeno s velkym tělesnym rámcem a nápadně vystouplou kostrou, takže vypadají podvyživený. Nezamysleli se ty odborníci nad tím, že podvyživená kráva nedává mlíko? Proč by je tam asi měli?
    http://sites.zf.jcu.cz/…/atlasHZ/images/skot/holstyn6.jpg

  2. Zdravím Jane, CIWF o sobě netvrdí, že jsou odborníci, ale aktivisté, kteří upozorňují na určité negativní aspekty převažujcího přístupu ke zvířatům a ukazují je, pokud možno nejvýraznějším způsobem, aby upoutali pozornost. O takoývch metodách si můžeme myslet své, nicméně my s nimi souhlasíme minimálně v tom, že zvířata je dobré chovat extenzivním ideálně pastevním způsobem. To, že holštýnky lze chovat i přijatelně, při zachování ekonomiky podniku u nás dokazuje třeba statek Bemagro (http://www.bemagro.cz/), byť je dnes postupně překřižují na červenostrakaté.

Napsat komentář k jan.valeska Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>