Strategie zahnuté okurky: film, hostina a recepty

Jak mohou vypadat komunitní zahrady v Česku za pár /desítek let naznačil film Strategie zahnuté okurky o německém KPZkovém hospodářství Gartencoop, jehož promítalo Bio Oko v pondělí 13. října. Po projekci bylo možné ochutnat něco z produkce českých komunitních zahrad a KPZek. Jak hostina vypadala, se můžete podívat zde, jak to chutnalo, můžete zkusit sami. Níže najdete recepty.

Smetanovo-sýrové brambory s mangoldem

Brambory (loupané, na plátky) chviličku povařit, aby nebyly úplně syrové. Mangold nakrájet na kostičky (listy i řapíky) a přihodit jej ke zpěněné cibulce, přidat trochu česneku, přilít trochu vody a dusit (podobně, jako když se klasický špenát), sůl, pepř. Ve finále k zelenině přidat sýr (např. niva), nechat rozpustit. Do pekáče navrstvit brambory a sýrový mangold, přelít smetanou (možné přidat k ní i vajíčko). Navrch sýr a nechat zapéct.

Italské tyčinky Grissini s rozmarýnem

Recept je v knize Klenoty klasické evropské kuchyně Romana Vaňka. Trochu jiný recept najdete třeba zde.

Australská buchta s řepou

Recept najdete letošním březnovém čísle Pravého domácího časopisu.

 

Mrkvovo-česneková pomazánka

3 střevně velké mrkve nastrouhat na jemno a na másle je orestovat asi 5 minut. Přidat sůl, kari a 2 stroužky česneku. Poté směs smíchat s pomazánkovým máslem a dochutit.

Lichořeřišnicové máslo

Rozmixovat máslo, špetku soli, hrst květů lichořeřišnice, lžičku pažitky a 2 lžíce jogurtu nebo žervé. Máslo je velmi jemné, ale rozležením získa na chuti. Dá se i zamrazit.

Makronky s marcipánovým krémem

125 mandlové moučky, 125 g moučkového cukru a 40 g bílků smícháme. 110 g moučkového cukru rozvaříme se dvěma lžícemi vody a vytvoříme rozvar. Vaříme pozvolna a když se vaří, zkusíme, zda je „na bubliny“ (na konci drátěné metly je očko. Ponoříme ho do vroucího rozvaru a stejně jako s bublifukem uděláme bublinu. Pokud se jich udělá několik za sebou (spojené), pak je to ok, pokud se udělá jen jedna, ztlumíme trochu plamen a zkusíme za chvíli. Máte-li cukrářský teploměr, stačí jen změřit teplotu – má mít 118 stupňů, ne víc.

Dalších 40 g bílků vyšleháme do středně tuha. Během šlehání (šlehačem) vlijeme rozvar. Vyšleháme do tuha. Bílkovou hmotu přidáme do hmoty s mandlemi a zamícháme pouze padesátkrát. Těstem naplníme cukrářský pytlík a děláme na pečicí papír kolečka velikosti piškotu. (Papír před tím přichytíme k plechu trochou těsta v každém rohu nebo plech pod ním potřete máslem). Když jsou kolečka na plechu, s plechem několikrát třískněte o stůl, aby se z makronek dostal všechen vzduch (bublinky). Nechte na plechu makronky 20 až 30 minut stát (oschnout), pak pečeme v troubě na 170 stupňů (každá trouba peče jinak – v mé to stačí na 150 stupňů) 12 až 15 minut, přičemž troubu necháme pootevřenou (mezera asi 1 až 2 cm), aby v ní nebylo moc vlhko. Ideální dopečení poznáme podle toho, že jdou dobře od papíru, ale ještě nejsou „zlaté“. Makronky vydrží celkem dlouho (i dva týdny) v suchu – v uzavřené dóze. Plní se krémem předem.

Poznámka: Jak dlouho předem je plnit, to závisí na hustotě krému. Pokud je budete plnit jen šlehačkou, doporučuju tu profesional (kolem 40 % tuku) a plnit je pak jen pár hodin předem. Pokud máte tužší krém, plňte dříve (třeba i den předem). Pro mě jsou ideální ty makronky, které měly čas od krému navlhnout a v puse se pak už jen rozpustí jako obláček. Makronky, které musím kousat, mě nebaví. Riziko ovšem je, že se vám jako obláček rozpadnou už v prstech, než je k ústům donesete. (Hana Vacková)

Marcipánový krém: Trochu marcipánu rozmačkáme a ušleháme s mascarpone. Množství marcipánu určuje sladkost krému, nemusí se už doslazovat.

Mandlový dort s kandovanými plátky růží

Korpus dortu je zde. Polevu tvoří mascarpone se šlehačkou a domácím vanilkovým cukrem. Jak si nakandovat okvětní plátky, najdete zde.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>