Skutečně zdravou jídelnu má nově také Ministerstvo zemědělství

Brno 22. 11. 2017 –  Pracovníci Ministerstva zemědělství v Praze obědvají od října ve skutečně zdravé jídelně. Jídelna Ministerstva se totiž zapojila do programu Skutečně zdravá jídelna a v říjnu splnila náročná kritéria na bronzové úrovni.

 Prostřednictvím programu Skutečně zdravá jídelna umožňuje iniciativa Skutečně zdravá škola deklarovat vysoké standardy v kvalitě stravování také jídelnám v oblasti hromadného stravování. Přísná bronzová kritéria programu Skutečně zdravá jídelna nyní plní také jídelna Ministerstva zemědělství v Praze.

 Jídelna pro zaměstnance Ministerstva zemědělství je provozována společností Zařízení služeb Ministerstva zemědělství.  Stravovací provozy ministerstva v září prošly auditem společnosti Bureau Veritas, který potvrdil, že plní bronzová kritéria programu Skutečně zdravá jídelna. V jídelně se denně připravuje na 500 porcí pokrmů. „Jídelna ministerstva zemědělství se dlouhodobě snaží o přípravu chutných pokrmů ze surovin od domácích zemědělců a výrobců. Jsem rád, že jsme jim nyní mohli pomoci tuto snahu zviditelnit pomocí nezávislého ověření kvality,“ vysvětluje Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá jídelna.

„Dlouhodobě podporujeme regionální producenty, čeští zemědělci a potravináři produkují vysoce kvalitní potraviny. Chceme jít ostatním institucím příkladem, proto se v naší jídelně vaří převážně ze sezónních surovin, které k nám necestují tisíce kilometrů, ale přesně víme, odkud jsou a kdo je vyrobil,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podmínkou pro splnění bronzových kritérií je mimo jiné zajistit, že pokrmy neobsahují žádné nežádoucí přísady a při jejich přípravě se minimalizuje používání polotovarů. Alespoň 75 procent všech pokrmů musí být vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin, které jídelna přednostně nakupuje od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji. Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a strávníci mají v jídelně k dispozici informace o původu potravin, použitých k přípravě pokrmů. Při úklidu v prostorách kuchyně se používají ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Do programu Skutečně zdravá jídelna se mohou přihlásit nejen školní, ale také podnikové a veřejné jídelny. Jídelny zapojené do programu plní předem stanovená kritéria pod kontrolou nezávislé mezinárodní certifikační společnosti Bureau Veritas.

Bronzová kritéria programu Skutečně zdravá jídelna plní mimo jiné divize Fresh & Tasty skupiny Zátiší Group, která v Praze připravuje kvalitní školní a podnikové stravování, například pro společnost Google. Také je plní restaurace zdravého životního stylu Vitalité z Brna, která poskytuje školní stravování pro 24 základních a mateřských škol v Brně a okolí, a také čtyři domovy seniorů v Brně.

Kompletní přehled zapojených zařízení najdete na online mapě zde.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>