Recepty z komunitní hostiny setkání o KPZ

Setkání k tématu Komunitou podporovaného zemědělství v úterý 7. října na Toulcově dvoře doprovázela i komunitní hostina. Každý přinesl to, co má rád a rád to vaří. Stůl byl za chvíli plný, pojďte s námi také ochutnat!

 

 

 

 

 

Slaný dýňový koláč

2 pláty listového těsta
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce nakrájené cibule
250 g uvařené a rozmačkané dýně
185g nastrouhaného zralého sýra (např. Chedar)
2 vejce
špetka chilli
2 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu
čerstvě mletý pepř
1 lžíce nakrájené petrželky

Vyválené těsto vložíme do formy, propícháme vidličkou, potřeme olejem. Připravíme si náplň: Oddělíme bílky od žloutků. Bílky našleháme do sněhu. Žloutky smícháme s dýní, cibulí, sýrem, chilli, smetanou, pepřem, petrželkou. Do směsi pak vmícháme sníh a dáme na těsto. Peče se při 180 stupních asi 30 minut – do zlatova.

 

 

Slaný koláč ze špagetové dýně

Dýni propíchneme a celou pečeme cca 40 minut v troubě na 150 stupňů. Pak ji po vychladnutí rozkrojíme, odstraníme lžící semena a vlákna lžící vydlabeme do mísy. Přidáme 4 strouhane brambory, hrnek mouky, vejce (není nutné), česnek, sůl a bylinky dle chuti. S majoránkou chutná podobně jako bramborák, s provensálským kořením je jemnější. Dobrý je též s pepřem. Směs dáme do vymazaného pekáče a pečeme na 200 stupňů, než je zlatavý povrch.

Lichořeřišnicové máslo
Rozmixujte máslo, špetku soli, hrst květů lichořeřišnice, lžičku pažitky a 2 lžíce jogurtu nebo žervé. Máslo je velmi jemné, ale rozležením získa na chuti.

Paprikové pesto

Papriky upéct (až do spálené slupky), zbavit středů a slupek (horké je dát do misky a na chvíli přikrýt fólií, až se opotí, pak loupat). Nechat vystydnout, dát do mixéru spolu s parmazánem, bazalkou, česnekem, olivovým olejem, nějakými oříšky. A to je vše. Uchovávat v lednici v uzavřené nádobě (povrch polít olejem) lze i několik týdnů.

Ovocný crumble (drobenkový koláč úplně jinak)

Asi 1kg ovoce na větší kusy (ideální jsou hrušky, švestky), 175 g cukru, 1 lžička citronové šťávy, 175 g hrubé mouky, 150 g másla (studeného z lednice, na kostičky pokrájet), 50 g vloček, 125 ml vody

Troubu předehřát na 190°C. Ovoce pokrájet na čtvrtky či menší kusy, dát do pekáčku a posypat 2 lžícemi cukru, polít štávou z citronu a 125 ml vody. Mouku smíchat s máslem, přidat zbylý cukr a vločky a udělat z nich drobenku. Tou posypat ovoce , tak aby na krajích koukalo a nechat péct 45 minut asi do zlatova. Podává s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou nebo jen tak. Dobrý je teplý i studený.

Jablkový koláč se slaným karamelem je z blogu ChezLucie. Díky!

Dýňová polévka

Cibulku zesklovatět, k tomu dýně na kostičky, bujon, voda, kousek oloupaného zázvoru (nebo třeba i rajčata – bez slupek). Uvařit, umixovat, dochutit sojovkou tamari a umeoctem. Případně přidat smetanu (kysanou nebo sladkou). Navrch opražená dýňová semínka. Bylinky.

Fotografie z akce, kde se vzájemně inspirovaly pražské a přípražské KPZky a snažily se hledat možnosti propojení, najdete zde.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>