Bio kulinářství se studenty

Pod vedením profesionálních kuchařů objevují studenti středních gastro škol v Praze svět biopotravin. Dopoledne vaří kulinářské dobroty a odpoledne mají možnost seznámit se s informacemi z tohoto odvětví díky přednáškám odborníků napříč sektorem – poslechnout si něco málo o ekologickém zemědělství, o tom, jak probíhá kontrola farem i produktů a nahlédnout třeba i do firemního podnikání a výroby produktů z biosurovin.
Akce se inspirovala a navázala na podobný projekt, Bio v regionu, který probíhal na odborných středních školách napříč regiony ČR v minulých dvou letech. Nyní je cílem oslovení škol v hlavním městě Praha. První letošní společné vaření proběhlo na škole v Klánovicích, kde z biozeleniny, bio mléčných výrobků a masa v kvalitě bio vznikly dva vynikající pokrmy. Nejprve se podávaly filety z pstruha s ledovými ředkvičkami, fenyklem a křenovou smetanou a pokračovalo se ochutnáváním kuřecích variací s bulgurem a ořechovým vinaigrette.
Biozelenina ze statku se pod rukama mladých kuchařů proměnila v jemný a delikátní doplněk k rybě upravené metodou sous vide. Voňavé maso biokuřat zase perfektně pasovalo k bulguru. Ohleduplnost a udržitelnost byla navíc zohledněna nejen při pěstování tohoto biobulguru a dalších surovin, ale také při jejich nákupu v bezobalové prodejně na Praze 5 Slivenec.
Tým organizace PRO-BIO LIGA, který už řadu let na stránkách www.biospotrebitel.cz (v brzké době na www.lovime.bio) zprostředkovává rozcestník informací a zajímavostí z oblasti ekologického zemědělství a biopotravin v té nejširší škále, se těší na další setkání se studenty a na dobroty, kterým z rukou poctivých zemědělců a chovatelů dají vzniknout mladí kuchaři hotelových škol. Další setkání se budou konat na jaře roku 2018 na Praze 10 a Praze 4.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>