Příklad z praxe

Ekofarmu Pospíšilových najdete ve vsi s básnickým jménem Holubí Zhoř, nedaleko Velké Bíteše. Do Brna je odtud čtyřicet kilometrů, na druhou stranu do Jihlavy padesát. Přesto není snadné se sem dostat.

Ekofarmu Pospíšilových najdete ve vsi s básnickým jménem Holubí Zhoř, nedaleko Velké Bíteše. Do Brna je odtud čtyřicet kilometrů, na druhou stranu do Jihlavy padesát. Přesto není snadné se sem dostat. První autobus ve všední den zajíždí až po poledni a pokud se na farmu chystáte za prací (tedy po ránu), musíte si domluvit odvoz s někým, kdo ten den veze děti do bítešské školy.
Proč právě za prací? Třeba si potřebujete aktivně odpočinout od každodenního sezení u počítače. Oddechnout si od městského mumraje. Vyčistit si hlavu. Nebo zrovna nemáte do čeho píchnout a hledáte inspiraci. U Pospíšilů na Vysočině nabízejí celodenní dřinu na poli, domácí stravu a za práci – bedýnku zeleniny. Stačí zavolat.

Historie

Pospíšilovi hospodařili v Holubí Zhoři už před válkou, přestat ale museli po vzniku družstva. V roce 1993 získali pozemky zpátky v restituci a k farmaření se vrátili. Na farmě se nikdy nepoužívalo moc pesticidů ani umělých hnojiv, ovšem nápad hospodařit v ekologickém režimu přinesla až paní Lída, která se na statek přivdala. Nejprve jeden hektar, na zkoušku, a postupně celá výměra farmy. Přechodné období začalo v roce 2006, certifikát BIO dostal statek o dva roky později.

Dnešní hospodářství

Dnes má rodinná farma 23 hektarů a její pozemky se táhnou od vesnice na severovýchod, směrem k dálnici. Na dvou hektarech tu pěstují především kořenovou zeleninu a košťáloviny, ale například také dýně hokkaidó. Dalších třináct hektarů zabírá orná půda – obilí, jeteloviny, brambory. Část ploch je zatravněna a slouží jako zásobárna sena.Hospodářství kromě lidí uživí také stádečko ovcí, slepice, kozy, několik prasat a jednu krávu.

Ovocný sad

Tam, kde se láme stráň od vesnice, vzniká na téměř pěti hektarech ovocný sad. V pravidelných řadách tu od loňska vysazují pestrou směsici stromů a keřů – třešně, hrušně, jabloně, švestky, ořešáky, jedlé kaštany, ryngle, mirabelky, rybíz, angrešt, maliny, muchovník – na co si jen vzpomenete.

Snaží se vybírat odolné, staré odrůdy, velká část sazenic pochází od pana Peška, z Ovocné školky v Bojkovicích. Přijeďte se do Holubí Zhoře podívat za dvacet let a namísto holé pláně najdete nad vesnicí velký ovocný sad, třeba i s hejny slepic, které v něm plánují chovat.

Bedýnky

Vše, co na farmě vyprodukují, je možné koupit přímo ze dvora. K zákazníkům se ale zelenina z Holubí Zhoře dostává především v bedýnkách a na trzích. O odbyt se stará Jan Šmarda, který zboží vozí do Brna, do Jihlavy i do Prahy – týdně skoro sto bedýnek. Do velkoobchodů se nehrnou, pro malou rodinnou farmu to není výhodné. Bedýnky mají navíc jednu ohromnou výhodu – přímý kontakt se zákazníky.

Práce na statku

Práci na statku zastanou vesměs členové rodiny, ovšem každý pomocník je vítán s otevřenou náručí. Především v sezóně je práce víc než dost. Jan Šmarda k tomu říká: „Nemůžeme pomocníkům zaplatit běžnou mzdu, ani pojištění. Přesto si ale myslím, že práce u nás může být pro někoho zajímavá. Lidi ve městě, kteří studují, nebo zrovna nemají práci, možná ocení, když za den na poli dostanou bedýnku naší zeleniny. Navíc je to pro ně ideální příležitost na chvíli si odpočinout od města, zpomalit a vypnout. Při práci na poli totiž den utíká úplně jinak. Pro příští rok bychom rádi našli skupinu lidí, kteří k nám budou jezdit pomáhat pravidelně. Důležité přitom není jen to, jak jim půjde práce od ruky, ale také jak se s nimi bude pracovat v partě. Nechceme brigádníky za každou cenu, hledáme lidi, kteří mají vztah k přírodě a neutečou po dvou dnech. Sázíme především na Brno, které má bohatou základnu studentů a zeleně smýšlejících lidí.“

Pospíšilovi nabízejí pomocníkům nocleh ve stanu u domu nebo přímo v domě a tradiční českou stravu – maso, mléko a zeleninu z vlastních zásob. K tomu poklidnou atmosféru rodinného statku a kolem dokola malebnou krajinu východní Vysočiny.

Že něco takového právě hledáte? Pak se podívejte například na blog farmářky Lídy Pospíšilové, či pište na ekofarma.lp@email.cz.

Text a foto: Jan Kotěra, biospotrebitel.cz

Kam dál?

Historie a vznik

Principy a filosofie

Pěstování rostlin a Chov zvířat

Environmentální rozměr

Odkazy