EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
O alternativách průmyslového zemědělství se začalo poprvé uvažovat v prvních desetiletí 20. století, kdy byly zaznamenány první údaje o snižování úrodnosti půdy a změnách v agroekosystémech, způsobených chemickou a technickou intenzifikací zemědělství. To vše souviselo především s prudkým rozvojem biochemie, rozšířením a tedy zlevněním výroby dusíkatých hnojiv (poprvé syntetizovaných již v polovině 19. století) a rozvojem technologie benzínového vznětového motoru, tedy „érou traktorů”.
Již v té době se zvýšil výskyt chorob a škůdců a začala klesat kvalita potravin. Výroba a zpracování potravin dostaly průmyslový charakter a následovaly velké změny ve složení jídelníčku. Právě to byly důvody, které vedly k diskusím o stávajícím systému zemědělství a k promýšlení alternativ. A to zejména po druhé světové válce, kdy technologický rozvoj ještě výrazněji posunul možnosti využití umělých hnojiv a pesticidů a urychlil tím industrializaci zemědělství.
Historie a vznik
Dočtěte se o tom, kdy, jak a proč vzniklo ekologické zemědělství ve světě i v ČR a kdo stál u jeho zrodu. Čtěte více…
Principy a filozofie
Co stojí v pozadí ekologického zemědělství, jaké principy a jaká filosofie tvoří jeho myšlenkový základ? Čtěte více…
Praktické hospodaření
Co znamená hospodařit ekologicky v praxi? Jaké jsou zásady v tomto alternativním zemědělském systému a jak se liší od běžné konvenční praxe? O pěstování rostlin čtěte více zde. Chov zvířat v ekologickém zemědělství je popsán zde.
Příklad z praxe
Dozvíte se, jak ekologicky hospodaří na farmě Pospíšilových v Holubí Zhoři. Čtětě více..
Environmentální a společenský rozměr
Chcete vědět jaký je širší environmentální a společenský záběr ekologického zemědělství, jaké jsou další oblasti společenského života v nichž jsou ekologičtí hospodáři zapojeni? Pak čtěte více…
Odkazy na literaturu a další zdroje
Chcete-li se dozvědět ještě další informace o tomto zemědělském systému nabízíme vám další internetové a literární zdroje. Více…