Recepty ze sousedské hostiny Dne Země 2015 v Modřanech

Během oslav Dne Země Prahy 12, které vyvrcholily v sobotu 18. dubna, se uskutečnila i sousedská hostina. Všechno se brzy snědlo, zbyly pouze recepty, které najdete níže. Dobrou chuť!

Bábovka s tvarohem

Vejce a hrnek cukru rozmixujte do hladka. Přidejte 2 hrnky polohrubé mouky smíchané s práškem do pečiva. Přidejte půl hrnku oleje a hrnek horké vody. Jeden tvaroh vymíchejte do hladka se lžící cukru a třemi lžícemi mléka. Vymažte formu máslem a vysypte ji hrubou moukou.Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Těsto rozdělte na dvě části, do jedné vmíchejte 3 lžíce kakaa. Do formy vlijte nejprve světlé těsto, pak naklaďte lžící tvaroh a přikryjte tmavou vrstvou. Pečte asi 50 minut při 170 stupních. Po upečení vyklopte, pocukrujte a nechte vychladnout.

Bábovku na sousedskou hostinu připravila třída 1.B. Střední průmyslové školy dopravní, Praha 5.

Biosušenky podle pěti elementů (Vločkové sušenky s čokoládou)

Dejte zahřát 100 ml vody, přidejte do ní 100 g másla a velkou lžíci medu a nechte rozpustit. Pak přidejte lžíci fair trade kakaa, 250 ml ovesných vloček, špetku soli a 50 ml špaldových otrub. Nechte 15 minut stát, zasypte trochou pšeničné mouky, aby vzniklo dobře pojivé těsto. Lžičkou odkrajujte kousky a vypracujte z nich placičky asi 5 milimetrů silné. Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut.

Sušenky na sousedskou hostinu připravila Tereza Jursová z AMPI.

Celerovo-mrkvový salát

Nastrouhejte půl celeru a tři mrkve, smíchejte se 200 ml sojanézy a 2 lžičkami Novodvorské hořčice, 2 lžičkami olivového oleje a lžičkou octa balsamico. Nechte uležet nejméně do druhého dne. Můžete přidat nadrobno nakrájenou petrželovou nať.

Salát na sousedskou hostinu připravila Tereza Jursová z AMPI.

Celozrnné houstičky

Kvásek (poliš): ve 150 ml vlažné vody rozmíchejte 10 g kvasnic a 150 g celozrnné žitné mouky. Nechte 4 hodiny kynout při 40°C.

Těsto: Kvásek smíchejte s 350 g celozrnné pšeničné mouky (nebo může být 250 g celozrnné pšeničné a 100 g celozrnné žitné), 150 ml vody, 2 lžičkami soli, 2 lžícemi oleje (přidejte nejlépe až v poslední fázi hnětení těsta). Uhněťte a nechte kynout 12 hodin v lednici. Po vyndání z lednice vytvarujte houstičky a nechte asi 1 hodinu kynout při 40°C. Před vložením do pece potřete vodou a pečte 10 minut na 200 stupňů, pak 20 minut na 150 stupňů.

Houstičky na sousedskou hostinu připravil Aleš Nový z Komunitní zahrady Kuchyňka.

Citronové nebo kakaové muffiny

2 hrnky polohrubé mouky, ¾ hrnku cukru, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, šťáva z jednoho citronu nebo kakao, 1 vejce, 1 prášek do pečiva

Nejprve smíchejte vše suché, pak vše mokré, pak to všechno dohromady a naplňte muffinové košíčky asi do tří čtvrtin. Pečte při 170 stupních 15 minut.

Muffiny na sousedskou hostinu připravila Duha Střelka

Cookies z arašídového másla

Autorka používá míru „odměrka“, záleží na kuchaři, jak velkou použije. Základ je použít zhruba stejné množství arašídového másla a cukru. Z 250 ml másla je asi 20 sušenek.

1 odměrka arašídového másla, 1 odměrka cukru (bílý či třtinový), 1 vejce, špetka soli

Troubu rozehřejte na 175 stupňů. Na plech dejte pečicí papír. Čtvrtinu cukru dejte stranou (pokud používáte bílý i třtinový, stranou dejte ten bílý). Zbytek ingrediencí smíchejte dohromady, až vznikne spojená hmota. Lžící odkrajujte kousky těsta, rukou vytvarujte kuličku a lehce ji obalte ve zbytku cukru. Kuličku dejte na plech a pomocí vidličky ji rozmáčkněte tak, aby navrchu byla od vidličky mřížka. Čím tenčí budou, tím budou křupavější, čím tlustší budou, tím budou vláčnější. Pečte je tak dlouho, až sušenkám zezlátnou okraje, je to 7 až 10 minut. Nechte je zchladnout.

Cookies na sousedskou hostinu připravila Petra Chaloupka.

Datlové kuličky s kokosem i bez
250 g mandlí nechte projít varem, aby se lépe loupaly. Oloupané je nechte přes noc namočené ve vodě. Umelte je v mlýnku na maso nebo ve výkonném robotu spolu s 350 g datlí. Podle chuti můžeme přidávat rozinky, kokos, kakao.

Kuličky na sousedskou hostinu připravila Michaela Vaculínová z Komunitní zahrady Kuchyňka.

Grilovací omáčka na chléb (pomazánka)

Recept je z knihy Zdravě a syrově – Změna je život a dobré jídlo radost od Radmily Zrůstkové.

Pomazánku na sousedskou hostinu připravila Michaela Vaculínová z Komunitní zahrady Kuchyňka.

Karbanátky z červené řepy
Smíchejte ovesné vločky, sůl, červenou řepu naloženou v octovém nálevu, parmazán (nebo uzený sýr), vejce a kukuřičnou strouhanku. Pečte v troubě při 170C asi 25 minut.

Karbanátky na sousedskou hostinu připravila Michaela Vaculínová z Komunitní zahrady Kuchyňka.

Makronky s vanilkovým mascarpone a květy fialek, kandovanými růžovými plátky a nebo lístky máty a meduňky

Makronky

1. 125 mandlové moučky, 125 g moučkového cukru a 40 g bílků smícháme v míse.

2. Dalších 40 g bílků vyšleháme do středně tuha. Nejlépe eletkrickým šlehačem.

3. Z dalších 110 g moučkového cukru a dvou lžic vody vytvoříme rozvar – tzn. v malém plecháčku vaříme pozvolna a když se vaří, zkusíme, zda je „na bubliny“ (na konci drátěné metly je očko. Ponoříme ho do vroucího rozvaru a stejně jako s bublifukem uděláme bublinu. Pokud se jich udělá několik za sebou (spojené), pak je to ok, pokud se udělá jen jedna, ztlumíme trochu plamen a zkusíme opět za chvíli. Máte-li cukrářský teploměr, stačí jen změřit teplotu – má mít 118 stupňů, ne víc.

4. Jakmile máme hotový rozvar, ihned zapneme šlehač a rozvar během šleháním vlijeme do sněhu. Vyšleháme do tuha. Hmotu přidáme do hmoty s mandlemi a zamícháme pouze padesátkrát.

5. Těstem naplníme cukrářský pytlík a děláme na pečicí papír kolečka velikosti piškotu. (Lze použít i speciální podložku na makronky.) Papír před tím přichytíme k plechu trochou těsta v každém rohu nebo plech pod ním potřete máslem. Když jsou kolečka na plechu, s plechem několikrát třískněte o stůl, aby se z makronek dostal všechen vzduch (bublinky).

6. Nechte na plechu makronky aspoň 30 minut stát, aby oschly (lépe déle, je možné je tam nechat i 4 hodiny), pak je pečeme v troubě na 170 stupňů (každá trouba peče jinak – v mé to stačí na 150 stupňů) 10 až 15 minut, přičemž troubu necháme pootevřenou (mezera asi 1 až 2 cm), aby z ní unikalo vlhko. Ideální dopečení poznáme podle toho, že jdou dobře od papíru, ale ještě nejsou „zlaté“.

Poznámky k makronkám: Makronky spojujte krémem chvilku před servírováním, pokud je krém hustší, pak dříve. Výborné je plnit je jen šlehačkou (bez přídavku cukru, protože už tak jsou hodně sladké) – doporučuji použít smetanu „profesinal“ (je tučnější – cca 40 %), aby udržela „tvar“. Šlehačku dejte před šleháním na chvíli do mrazáku – půjde lépe vyšlehat. Naopak, když šleháte bílky (na začátku tvorby makronek), nechte bílky aspoň dvacet minut v pokojové teplotě, chladnější jdou špatně vyšlehat. Makronky by neměly být popraskané, neměly by mít „špičky“, měly by mít „patky“, neměly by být připálené (ztratí „barvu“) nebo nedopečené (to pak splihnou). Ale i když se to všechno nepovede, chuťově budou pořád skvělé. Hodně štěstí!

Jak na kandované květy? Recept najdete zde.

Makronky na sousedskou hostinu připravila Hana Vacková z KPZ Modřany a Komunitní zahrady Kuchyňka.

Ovesné sušenky

300 g jemných ovesných vloček, 140 g celozrnné mouky, 100 g sušeného ovoce (brusinky, datle, švestky, meruňky, rozinky…), 100 g ořechů či semínek (vlašské, mandle, lískové, sezam, len, chia…), sůl, 175 g másla, 50 g třtinového cukru, 60 g javorového sirupu, 4 lžíce mléka (kravské, kokosové, obilné…), 1/2 lžičky přášku do pečiva (bez fosfátů)

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Vločky, mouku, sušené ovoce, ořechy a sůl důkladně promíchejte. Rozpusťte máslo, přidejte cukr a sirup a míchejte metličkou až vznikne jednotná emulze. Prášek do pečiva rozmíchejte v mléce. Do vločkové směsi přidejte mléčnou i máslovou směs. Důkladně promíchejte, nejlépe rukama vše spojte. Klaďte nejlépe na olejem vytřený větší plech, na který položte ještě pečicí papír. Na plech položte vykrajovátko nebo kelímek s odříznutým dnem a klaďte do něj sušenkovou směs, jemně upěchujte. Prášek do pečiva lze vynechat, sušenky jen nebudou tak křehké.

Sušenky na sousedskou hostinu připravila Zuzana Štěpničková z organizace Zachraň jídlo.

Pomazánka z červené čočky

Uvařte červenou čočku ve slané vodě, smíchejte ji s orestovanou cibulí, přidejte kari koření, dochuťte solí a pepřem a rozmixujte. Na 200 g čočky připadá asi tak jedna cibule.

Pomazánku na sousedskou hostinu připravil Lukáš Findeis z KPZ Modřany.

Špenátové karbanátky

Smíchejte ovesné vločky, špenát, parmazán, sůl, vejce a strouhanku. Pečte v troubě při 170C asi 25 minut.

Karbanátky na sousedskou hostinu připravila Michaela Vaculínová z Komunitní zahrady Kuchyňka.

Veganské Raffaello kuličky

Recept najdete na blogu Ethique.

Na sousedskou hostinu je připravila Kateřina Engervall z KPZ Modřany.

O výtěžek z hostiny se podělila Komunitní zahrada Kuchyňka a KPZ Modřany, jejíž členové pokrmy na akci servírovali. Děkujeme jim, autorům jídel i pekárně a sušenkárně Fabrica (za chléb a sušenky) a farmáři Miloši Kurkovi za ochutnávku nakládaných beranních rohů!

PROBIO LIGA a AMPI

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>