Kandované květy

I květy okrasných rostlin se dají jíst. I když spíše nezasytí, mohou sloužit jako doplnění některých látek v jídelníčku a velice efektně ozdobit desert. Ten může být o to překvapivější, když jej přichystáte v lednu, kdy na lokální živé květy můžeme leda tak vzpomínat. Není třeba chodit ke dvanácti měsíčkům, stačí květy nakandovat a nechat je odpočívat v mrazáku.

Růže, slunečnice, dýně i máta

Kandování květů je velmi jednoduché, i když dosti pracné. Je to ideální hobby pro lidi milující ruční práce. Stačí k tomu jen použitelné květy, bílek a cukr. Květy musejí být čisté a krásné a musejí to být takové druhy, které se dají jíst (nejsou jedovaté) a chutnají sladce či neutrálně. Ty hořké a trpké, jako třeba lichořeřišnice a afrikány, se hodí spíše do salátů. Ke kandování jsou ideální růže – spíše voňavé odrůdy – růže bez vůně, to je ve váze i na dezertu poloviční zážitek. Dále se hodí okvětní plátky slunečnice, ibišku, měsíčku, fialky, levandule, dýňové i cuketové květy, ale i bylinky jako máta a meduňka, i když ty nevydrží delší uchovávání.

Co s cukrovými květy?

Okvětní plátky v cukru zajímavě doplní různé dezerty. Velký okvětní list z dýně (některé druhy voní přímo úchvatně) může efektně zkrášlit dort, růžové lístky provoní nejen muffiny, ale i své okolí až do vzdálenosti jeden metr – záleží na odrůdě růže, plátky lze použít do korpusu i navrch jako ozdobu. Kandovanými květy a listy se dají ozdobit i makronky – doporučujeme makronky s čokoládovým krémem a kandovaným lístkem máty či meduňky.

Jak na to?

1

1. Připravte si neporušené okvětní plátky, očistěte je a osušte. Lze použít sušičku na co nejmenší teplotu).

2

2. Připravte si malý štětec a bílek, jenž lehce prošlehejte vidličkou (nemusí být našlehaný do pěny).

3

3. Každý lístek potřete bílkem z obou stran, ale jen velmi jemně, jinak by se lístek mohl rozmočit a splihnout.

4

4. Lístek odložte na plochu, kde bude posléze odpočívat.

5

5. Rovnoměrně a všude jej pocukrujte moučkovým nebo krystalovým cukrem. Záleží na vás, co se vám bude víc líbit.

6

6. Nechte lístky uschnout. Můžete použít sušičku (na minimální teplotu), trvá to asi hodinu. Sušit se však dají i při pokojové teplotě, to trvá tak jeden den a noc.

Květy se mohou skladovat v uzaviratelné dóze v lednici nebo v mrazáku. Na dezerty se lístky jednoduše přichycují kapkou cukrové polevy.

Byť jsou kandované okvětní plátky třešničkou na dortu, může jimi ozdobený dezert otevřít velmi temnou komnatu. Adept na kandovaný okvětní plátek se totiž často těžko hledá – rostlina nesmí být pěstovaná za podpory chemie, takže na to květiny z běžných obchodů použít nelze. Např. většina růží v českých květinářstvích pochází z Afriky. Květiny jsou ošetřovány enormním množstvím agrochemikálií. Levná produkce devastuje nejen tamní přírodu, ale i životy lidí v okolí. Panují zde otřesné pracovní podmínky (více informací zde) Většina běžných zahradkářů své květiny také hnojí hnojivy, které nejen lidskému jídelníčku rozhodně neprospějí. Výjimky bez chemie tu ale jsou, a tak v Praze najdete např. Kytky od potoka nebo Green decor. V Brně např. osobitý Efemér.

 

 

 

1 komentář u “Kandované květy

  1. Pingback: Strategie zahnuté okurky: film, hostina a recepty | Biospotřebitel

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>