Bílková bábovka

Nevíte co se zbylými bílky? Zkuste si upéct bílkovou bábovku! Použijete-li bílou mouku a cukr, bude bílková a zároveň i bílá. Přidáte-li trochu máku, bude bílá s puntíky. Bílková bábovka s mákem je výborná přelitá citronovým krémem.

 

 

 

 

Suroviny:

105 g hladké bílé mouky (nebo 45 g hladké a 60 g celozrnné mouky)

45 g kukuřičného škrobu

200 g cukru

12 bílků z velkých vajec

2 lžíce vlažné vody

1 a ¼ lžičky vinného kamene

½ lžičky soli

2 lžičky vanilkové tresti

(3 lžíce máku)

Příprava:

Do mísy prosejeme mouku a přimícháme do ní polovinu cukru. Bílky vyšleháme do pěny spolu s vodou, vinným kamenem a solí – elektrickým mixérem na střední rychlost. Potom přepneme na nejvyšší rychlost, přidáme zbylou polovinu cukru a vyšleháme do pevného sněhu. Přidáme vanilku a pomocí stěrky vmícháme mouku (a případně i mák). Směs dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy o průměru 25 cm a pečeme 40 až 45 minut na 180 stupňů. Hotová by měla být při zmáčknutí pružná. Po vyndání z trouby obrátíme formu vzhůru nohama, položíme ji na mřížku a necháme bábovku zcela vychladnout.

Citronový krém

Suroviny:

225 g cukru (nejlépe moučka)

1 lžíce másla nakrájeného na kousíčky

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce nastrouhané citronové kůry

asi 2 až 3 lžičky vroucí vody

Příprava:

Vše smícháme s takovým množství horké vody, aby vznikla hladká poleva.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>