Pěstování zeleniny v biozahradě

Setí a sázení

Předpokladem dobrého vycházení je dobře připravené seťové lůžko: semínka mají mít pevnou matraci, ale měkkou peřinku. Tzn. že půda pod nimi má být pevná, aby k nim dobře vzlínala voda, půda nad nimi kyprá, aby rostliny mohly dobře růst. Půda pro setí musí být připravena jemněji než pro sázení předpěstovaných sazenic.

Předpěstování a výsadba sazenic nám umožňuje prodloužení vegetační doby a urychlení sklizně, navíc se snadněji vypořádáme s pleveli. Salát, celer a kedlubny sázíme mělčeji, aby se srdíčko nedostalo pod zem, pórek, rajčata a košťáloviny sázíme hlouběji.

Kultivace

Během růstu rostliny okopáváme – nejenom proto, abychom odstranili plevel a půdu prokypřili, ale také abychom zabraňovali jejímu vysychání. Každá okopávka (pokud není příliš sucho) navíc způsobí uvolnění živin z půdní zásoby a je vlastně zároveň pohnojením.

 Zalévání

Zaléváme raději méně často, ale vydatně, aby se voda dostala dostatečně hluboko, a raději ke kořenům než na list. Přednost dáváme zálivce brzy ráno nebo navečer. Nejnáročnější na vodu jsou košťáloviny, okurky, pór, celer, salát, rajčata, ředkvičky. Po vydatné zálivce rostliny okopáme.

Sklizeň

Důležitý je správný okamžik sklizně! Listová zelenina sklizená za ranního chladu a rosy a odnesená do stínu vydrží dlouho čerstvá. Kořenovou zeleninu sklízíme raději večer, neměla by však být po celodenním horku zavadlá. Při sklizni kořenové zeleniny (mrkve, celeru, červené řepy) na uskladnění ji co nejdříve zbavíme nati; ta jinak dýchá a vytahuje z kořenů vodu, takže rychle vadnou.

 Uskladnění

Čím později zeleninu uskladníme, tím lépe. Dokud za teplého podzimu není sklep dostatečně vychládlý, raději se sklizní počkáme. Sklep na noc otevíráme, aby se co nejdříve snížila teplota. Ideální je uložit zeleninu při teplotě 2 až 6 °C a vzdušné vlhkosti nad 90 %. K tomu nám může pomoci také občasné pokropení podlahy sklepa vodou.

Pokud nemáme dobrý sklep, můžeme si na zahradě vykopat jámu, vyložit ji pletivem a prkny a zeleninu skladovat zde. Pokud ani to není možné, můžeme si na balkoně umístit bednu vyloženou polystyrenem.

Před uložením zeleninu přebereme a poraněnou spotřebujeme, aby se nezačala kazit.

Zeleninu a ovoce skladujeme odděleně.

Petržel můžeme nechat přes zimu na poli a sklidit na jaře, zároveň budeme mít zjara čerstvou nať do polévky a pomazánek.

Staré odrůdy a méně známé druhy zeleniny:

Zatoužíte-li po odolnějších starých odrůdách, obraťte se na společnost Gengel.

Úvod do méně známých druhů zeleniny naleznete v článku zde .

Článek o tom, kde a jak můžete začít s pěstováním zeleniny zde .

Co dělat, když rovnováha selže:

Jak postupovat naleznete v článku zde .

Mnoho zahrádkářů trápí všudy přítomní slimáci, jak se s nimi sžít naleznete  zde.

 

Úprava textu Radomila Hradila: Biozahrada. PRO-BIO LIGA, Praha 2007. Publikaci si můžete za 20,- Kč u nás objednat.