Pěstování ovoce v biozahradě

Při výsadbě ovocných stromů musíme myslet dostatečně dopředu a uvědomit si, kolik budou stromy potřebovat místa, až se rozrostou. Dostatek světla je jednou z důležitých podmínek zdravého ovoce i stromu! S tím souvisí také nutnost řezu: do přehuštěné koruny se světlo nedostane a plody i listy a větve jsou napadány houbovými chorobami i škůdci.

Jinak platí totéž, co pro celou zahradu: Předpokladem zdravých rostlin je zdravá, úrodná a živá půda a vyvážený ekosystém zahrady. Přítomnost různých biotopů a kvetoucích bylin na zahradě je dvojnásob důležitá. Přehnojení půdy dusíkem znamená vyšší napadení stromů houbovými organismy, například strupovitostí na jabloních.

Výskyt mnohých škůdců je spíše otázkou monokultur, což není případ biozahrady. Někteří tzv. škůdci jsou vcelku zbytečně obávaní a pronásledovaní, např. takový květopas jabloňový se ve vyváženém prostředí postará jen o přirozenou a prospěšnou redukci plodů. U jiných chorob a škůdců pomůže shrabání a důkladné zkompostování listí (strupovitost jabloní) nebo vypouštění drůbeže do ovocné zahrady (vrtule třešňová, obaleč švestkový).

Rozhodnete-li se pro výsadbu ovocných stromů v naší zahradě, tento článek vám pomůže začít. Důležitý je opět výběr odrůd, doporučujeme vybírat staré odrůdy, které jsou odolnější a nabízí též ovoce plné chuti.

Text: Radomil Hradil: Biozahrada. PRO-BIO LIGA, Praha 2007. Publikaci si můžete za 20,- Kč u nás objednat.