Kurz Pěstuj ekologicky 2015

Celosezónní praktický kurz ekologického pěstování pro začátečníky ZAČAL 11. dubna 2015!

Po úvodním seznámení s komunitní zahradou KomPot a účastníků mezi sebou byly probírány základní principy ekologického pěstování. Jan Valeška nabídl exkurz do komunitou podporovaného zemědělství a Alena Lehmannová, odbornice na zahradničení a zeleň ve městech, radila s osevními postupy.

V praktické části se názornou ukázkou lektora a jeho asistencí řešilo ruční setí hrachu a fazole, plečkování a setí strojkem, jarní péče o jahody, sázení cibule sazečky, sázení kedluben.

Dokumenty z teoretické části jsou ke stažení zde:

Úvod

Základní principy ekologického pěstování

KomPot – příklad KPZ

Osevní postupy

Základní principy setí a sázení

 

Fotografie sdílíme zde Kurz Pěstuj ekologicky! I

 

2. část kurzu na témata Půda a její význam, Život v půdě, Rostliny a půda (30. května 2015)

Ačkoli ráno přivítal účastníky déšť nenechal se nikdo odradit. Začalo se prohlídkou zahrady a sledovali její proměnu od první návštěvy: před pěti týdny vysazené kedlubny už jsou sklízeny, sečkou nasetá řepa roste, ale pomaleji než hrách. Vše se zazelenalo a nechybí ani plevele, které je potřeba průběžně vytrhávat.

Nad teplým čajem proběhlo seznámení s hodnocením půdy, následovala praktická ukázka provedení rýčové metody i s analýzou půdního vzorku. Poté si účastníci ve čtyřčlenných skupinách vyzkoušeli na různých místech zahrady a sousedním poli rýčovou metodu a hodnocení půdy.

Radomil Hradil přednesl o živé půdě, jejím významu, částech rostlin v půdě a životě v ní.

Alena Lehmannová uvedla účastníky do problematiky kompostování, následovalo třídění odpadu a ujasnění, který je možné kompostovat a za jakých podmínek. Na závěr si účastníci při skupinové práci zkusili vyhodnotit tři druhy kompostů.

Kurz byl díky deštivému počasí zakončen přípravou půdy a následným sázením pórku a sázením salátů v kombinaci s květáku do řádků.

Dokumenty z teoretické části jsou ke stažení zde:

Harmonogram kurzu 30. 5. 2015

HILGERTOVÁ Hodnocení půdy a Tabulka Hodnocení půdy rýčovou metodou

LEHMANNOVÁ Kompostování a Tabulka Hodnocení kompostu

HRADIL Pracovní list – Půda

 

Fotografie sdílíme zde Kurz Pěstuj ekologicky! II

 

3. část kurzu na téma Biodiverzita v zemědělství a na zahradě, Plevele, Přírodní zahrady a permakultura (20. června 2015)

Přednášejícím byla účastnice kurzu, Jana Kotoučková, designérka, lektorka, poradkyně a certifikátork přírodních zahrad a ukázkových permakulturních zahrad, působící v Ekoinfocentru Vrchovina, která říká, že se celý život učíme.

Přednášela o přírodních zahradách a permakultuře. Na základě jejího výkladu si pak účastníci vyzkoušeli pomocí oficiálních formulářů hodnotit zahradu KomPot.

V průběhu kurzu provedla Jana Kotoučková s Evou Hauserovou certifikaci komunitní zahrady KomPot. Zahrada se tedy 20. června stala přírodní zahradou.

V praktické části účastníci sesbírali plevel na různých částech zahrady, poté jej společně určovali a dozvídali se, jak jej mohou použít v kuchyni a jak z něj připravit zálivku.

Závěru kurzu byl ve znamení slunce a účastníci si teoreticky i prakticky vyzkoušeli péči o rostliny rajčat.

Dokumenty z teoretické části jsou ke stažení zde:

Harmonogram kurzu 20. 6. 2015

HILGERTOVÁ Plevele

KOTOUČKOVÁ Certifikace přírodních zahrad, Co je přírodní zahrada a permakultura

Přihláška Přírodní zahrady

Dotazník k permakulturním projektům

HILGERTOVÁ Tipy pro pěstování rajčat

 

Fotografie sdílíme zde Kurz Pěstuj ekologicky! III

 

4. část kurzu na téma Zdravé rostliny, škůdci a choroby a biologické prostředky ochrany rostlin  (25. července 2015)

Host: Ing. Roman Pavela, Ph.D. – Výzkumný ústav rostlinné výroby, Praha

Praktická příprava na kurz počala již v pátek večer, kdy bylo potřeba si pro praktickou zkoušku semenaření dýní vybrat a přichystat vhodné květy přímo na poli. Hledání samičích a posléze samčích květů připravených k prvnímu rozvinutí není zcela snadné. Vyhledání a zalepení a označení desítky samičích a třicítky samčích květů trvá přes hodinu. Dále byl do vody naložen vratič pro tvorbu přírodního postřiku.

Ráno přivítal kurzisty opět déšť, nicméně rýčovou metodou bylo zjištěno, že ranní silná přeháňka pronikla a tudíž zavlažila jen svrchní 2 cm půdy. Následovala přednáška o dýních a praktická zkouška opylování samičích květů samčími a péče o pnoucí rajčata.

V druhé části kurzu se konala přednáška Romana Pavely, docenta z Výzkumného ústav rostlinné výroby v Praze, na téma chorob a škůdců zeleniny a ovoce a prevence a užití biologických aktivních látek. Jednotlivé choroby a škůdci byli ukazováni na fotografiích i konkrétních příkladech donesených kurzisty z jejich zahrad a záhonů. Tím, že ve své vědecké činnosti Roman Pavela vyvíjí botanické pesticidy, měli účastníci jedinečnou možnost tázat se na konkrétní možnosti řešení.

Na přednášku navázala praktická část, kdy kurzisté aplikovali biologické postřiky (z vratiče, z přesličky a z mléka) na dýně, rajčata a zelí a hnojili jíchou z doprovodných rostlin založenou v minulém kurzu.

Dokumenty z teoretické části jsou ke stažení zde:

Harmonogram kurzu 25. 7. 2015

HILGERTOVÁ Jak na pěstování dýní

PAVELA Ochrana rostlin v ekologickém zemědělství

Fotografie sdílíme zde Kurz Pěstuj ekologicky! IV

 

5. část kurzu na téma Semenaření, základy potravinové soběstačnosti. vrchol sklizně a příprava na zimu (5. září 2015)

Host: Marek Kvapil - zahradník a sběratel odrůd (semínek). Provozuje web potravinovezahrady.cz a lektoruje permakulturní a samozásobitelské kurzy, jimiž prošly stovky účastníků. Píše a přednáší o permakultuře, zahradničení, udržitelném zemědělství a problémech průmyslové společnosti. Vystudoval filosofii a sociologii. Zahradničí na Hané.

Dokumenty z teoretické části jsou ke stažení zde:

Harmonogram kurzu 05. 09. 2015

HILGERTOVÁ, LEHMANNOVÁ Zelené hnojení

HILGERTOVÁ Zimní záhony

KVAPIL Semenaření

Fotografie sdílíme zde: Kurz Pěstuj ekologicky! V

 

Poslední 6. část kurz na téma Podzimní práce na zahradě a příprava na novou sezónu (24. října 2015)

Slunce kurzu od rána přálo a ve chvílích zimy nás zahřála dýňová polévka.

V ranní části přednášky se uzavřel cyklus a kurzisti si zopakovali, co dělat na podzim, aby na jaře byla zahrada byla připravena na novou sezónu, o zpracování půdy, významu prevence únavy půdy. Ve dvojicích si za základě plánu předchozích let, navrhli kurzisti pěstební plán na rok 2016.

Odpoledne bylo vyplněno prací: příprava pole pro pěstování košťálovin rozhazováním vápna a navážení hnoje. Přehazování tříkomorového kompostu. Zkouška recyklace různých “odpadů” (lahví, kartonů, krabiček, klacků, papíru, konzerv…) pro použití k předpěstování, pěstování, výrobě domečků pro hmyz atd.

Dokumenty k teoretické části ke stažení zde:

HILGERTOVÁ Pěstování česneku

Fotografie z kurzu zde: Kurz Pěstuj ekologicky! VI

Už se těšíme na příští sezónu!

Kontakt: Míla Hilgertová, mila@biospotrebitel.cz, tel. 603 545 697

Pořádá PRO-BIO LIGA ve spolupráci se sdružením KomPot.

Míla Hilgertová vystudovala agroekologii a zemědělskou problematikou se z různých úhlů zabývá řadu let. Pracovala na MŽP, pak na Bioinstitutu koordinovala Českou technologickou platformu pro ekologické zemědělství. Poslední tři roky pracuje v PRO-BIO LIZE, kde se věnujeme osvětě v oblasti udržitelné spotřeby potravin, zejména pak rozvoji komunitou podporovaného zemědělství a tématu potravinové suverenity. Zároveň je spoluzakladatekou a zahradnicí KomPotu, kde ekologicky pěstuje sezónní zeleninu na 0,5 ha. Je také spoluzakladatelkou projektu Kytky od potoka, kde stejně jako v případě KomPotu, hospodaří na rodinných polnostech.

KomPot

Sdružení ve Středoklukách provozuje 0,5 ha hospodářství s produkcí sezónní zeleniny. Členové financují provoz, dělí se o jeho produkci a podílejí se na chodu a rozvoji hospodářství. KomPot je zároveň prostor pro vzdělávací, osvětové i volnočasové aktivity zaměřené na děti i dospělé, související s ekologickým zemědělstvím, péčí o půdu, potravinami a v širším smyslu udržitelným rozvojem. Zahrada funguje na principu komunitou podporovaného zemědělství (KPZ).

www.kom-pot.cz  Mapa: www.mapy.cz/s/4FdG

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>