Akce

Festival Sýr - Festival tradičních sýrů a Národní sýrařská soutěž

23.09.2017 10:00 - 24.09.2017 18:00

akce pro veřejnost

Pořádá: Svaz faremních zpracovatelů

Kontakt: Blanka Hrbková, farma.hvozd@centrum.cz, +420 777 262 694

Místo: Mikulov

Web: http://festival-syr.cz/

Svaz faremních zpracovatelů v České republice, Institut pro trénink pohostinnosti, VOŠ potravinářská a SPŠ mlékárenská Kroměříž, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a další spolupořadatelé vás srdečně zvou k účasti na 5. ročníku
Festivalu tradičních sýrů z Čech, Moravy a Slovenska a
Národní sýrařské soutěže malých a regionálních výrobců sýrů.

23. – 24. 9 2017 v historickém centru Mikulova pod záštitou ministra zemědělství Ing. Mariana Jurečky a s podporou MZe ČR.

Kritéria pro účast v soutěži, která se koná v sobotu 23.9.2017

Soutěže se mohou zúčastnit tyto skupiny výrobců:

1. Členové Svazu faremních zpracovatelů (SFZ)
2. Malé mlékárny (do 5 zaměstnanců), zpracovávající nakupované mléko z nejbližšího regionu
3. Zemědělci – producenti mléka, kteří ho v rámci svého podniku zpracovávají a nabízí výrobky spotřebitelům i do tržní sítě (i nečlenové SFZ)
4. Chovatelé dojených zvířat, kteří vyrábí sýry pouze pro svou potřebu, chtějí znát kvalitu svých produktů a nebojí se srovnání s profesionály
5. „Hobby sýraři“, kteří nakupují mléko od zemědělských prvovýrobců a vyrábí sýry pouze pro svou potřebu.

Výrobky budou anonymně hodnoceny odbornou porotou sestavenou z odborníků v oblasti výroby sýrů z České a Slovenské republiky a doplněnou odborníky z gastronomie.

Soutěžní kategorie:
A1 – kravské měkké čerstvé sýry a tvarohy
A2 – kravské měkké zrající sýry
A3 – kravské polotvrdé a tvrdé zrající sýry
B1 – kozí měkké čerstvé sýry a tvarohy sýry
B2 – kozí měkké zrající sýry
B3 – kozí polotvrdé a tvrdé zrající sýry
C1 – ovčí nezrající sýry
C2 – ovčí měkké zrající sýry (včetně brynzy)
C3 – ovčí polotvrdé a tvrdé zrající sýry
D1 – pařené sýry (bez rozdílu druhu mléka)
Dále bude vyhlášen nejlepší sýr certifikovaný BIO, bez ohledu na kategorii

Nakládané sýry, stejně jako jiné mléčné výrobky – jogurty, máslo, kefíry apod. nesoutěží, zrovna tak jako různé pomazánky z tvarohu i sýra. Nebudou přijímány výrobky ze směsí více druhů mléka.

Porota si vyhrazuje právo po provedení základního senzorického posouzení vyřadit ze soutěže výrobek, který by ohrožoval zdraví hodnotitelů.

Počet vzorků od jednoho soutěžícího není omezen, množství každého vzorku je stanoveno na 2 x 200g (Pokud je výrobek dodáván ve spotřebitelském balení, blížícím se této hmotnosti, lze připustit i méně.) Za každý přihlášený vzorek uhradí členové SFZ 200,- Kč, nečlenové 300,- Kč. Slovenští účastníci mohou platit v eurech. Detaily v přihlášce.

Vzorek musí být dodán 23.9.2017 v době od 08:00 do 09:00 hodin do kina v ulici Česká v Mikulově. Výrobky, které jsou uváděny na trh jako balené, musí být pro účely anonymity soutěže dodány bez etikety a označení výrobce. Etiketu prosíme dodat samostatně (nejlépe 2 a více kusů).

Přihlášky zasílejte emailem prostřednictvím tabulky v MS Excel, kterou najdete v příloze (Prosím nepřevádějte ji do jiných formátů – pdf, …, komplikujete tím zpracování přihlášky, děkuji.), na adresu farma.hvozd@centrum.cz a současně také na mrazek@vospaspsm.cz nejpozději do 13.9.2017. Po přijetí přihlášek Vám budou zaslány podrobnosti k celé akci.

Kriteria pro prodejní účast na Sýrové tržnici v historickém centru Mikulova.

Provozní doba tržnice
sobota 23.9.2017 10:00 – 18:00
neděle 24.9.2017 09:00 – 14:00

Pro účastníky soutěže (pouze registrované či schválené mlékárny!), kteří mají zájem o prodej vlastních sýrů v atraktivním prostředí historického trhu v centru Mikulova, budou připraveny prodejní stánky. Poplatek za prodejní místo činí Kč 600,- Kč, každý prodejce si pro letošek musí přivézt svoji lednici nebo chladící vitrínu, tak jako na každý jiný trh. Po dohodě s pořadatelem je možné použít vlastní stánek, pokud jej prodejce preferuje. Na sýrové tržnici je povoleno prodávat pouze vlastní produkty!

Zájem o prodej na tržnici prosím zasílejte na mail info@hospitalitytraining.cz nejpozději do 13.9.2017

Ubytování si zajišťuje každý účastník sám, neváhejte a objednávejte včas. Realizační tým tentokrát nebude mít pro vás k dispozici žádnou možnost ubytování.

Doprovodný program
Festival sýrů bude doplněný tak jako vloni doprovodným programem – cimbálovou muzikou, zpívajícími stloukačkami másla, programem pro děti, ovečkami v ohradě, odbornými přednáškami,kurzem zpracování mléka, sýrařskými dílničkami pro děti i dospělé a pečením chleba v hliněné peci.

Hvozd, 10.4.2017

S pozdravem za pořadatele

Blanka Hrbková, Martin Hrabec, Ing. Josef Mrázek, Kateřina Urbánková