Akce

Den Země na Praze 12

18.04.2015 14:00 - 18:00

oslava

Pořádá: MČ Praha 12, PROBIOLIGA a AMPI

Kontakt: Petr Dolenský, Hana Vacková (sousedská hostina), petr.dolenskyb@gmail.com; hanka@biospotrebitel.cz,

Místo: Freestyle park Modřany, ul. Vltavanů

Web:

Den Země na Praze 12, který se uskuteční v sobotu 18. dubna, bude letos o půdě a komunitě. Na travnaté ploše u cyklostezky najdete skutečně farmářský trh, vzdělávací aktivity pro děti i dospělé či představení potravinových alternativ – komunitou podporované zemědělství a komunitní zahrady. Přítomny budou i místní občanské iniciativy a hudební produkce místních umělců. Novinkou akce, kterou letos s pořadatelskou Městskou částí Prahy 12 organizuje PROBIOLIGA a Asociace místních potravinových iniciativ, bude sousedská hostina.

Den Zemi bude letos o půdě a odpovědném zemědělství

Letošní téma mezinárodních oslav Dne Země je půda – v souvislosti s Mezinárodním rokem půdy, který byl vyhlášen OSN v rámci programu Food and Agriculture Organizations. Jeho cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o významu udržitelné péče o půdu jako základu našeho potravinového systému, základních ekosystémových funkcí a lepší adaptace na změny klimatu pro současné i budoucí generace.

Akce proto bude zaměřena na šetrnou péči o půdu, prostřednictvím ekologického a šetrného zemědělství, permakultury, přírodního zahradničení a dalších zemědělských alternativ, a zároveň prezentací možností proměny potravinového systému v rámci konceptu potravinové suverenity, který je založen na komunitním přístupu k zemědělství a jídlu.

Komunita v akci

Představení fenoménu komunitou podporovaného zemědělství doprovodí sousedská hostina. Zapojit se do ní může každý – stačí donést nějakou pochoutku a celé odpoledne pak ochutnávat, co přinesli ostatní. Aby to bylo u hodovního stolu i trochu napínavé, bude se soutěžit o nejlepší příspěvky na menu. Jídlo není sport, proto se bude hodnotit slovním komentářem – oceněny budou pokrmy, jež obdrží nejzajímavější hodnocení.

Organizační informace k hostině

  • V sobotu 18. dubna bude možné přinášet pochoutky od 13. hodiny; začátek akce je ve 14 hodin.

  • Pokrmy budou nabízeny označené číslem a názvem pokrmu. Kuchaři budou prezentováni na samostatné tabuli.

  • Volte jídla, která není nutné ohřívat. K dispozici i něco teplého, hostina bude pod přístřeškem.

  • Přineste i recept nebo aspoň seznam v jídle obsažených ingrediencí (kvůli alergikům a dietářům).

  • Rozdělte jídla na menší porce, ať mohou návštěvníci ochutnat více dobrot. Samozřejmě porcovat se může i na místě.

  • Servírovací nádoby (tácy) na místě budou, stejně jako talířky, příbory. Přinesené nádobí vám bude samozřejmě vráceno.

  • Pokud se chcete zúčastnit, prosím napište na hanka@biospotrebitel.cz, co přinesete, ať je připravený dost velký stůl.

Na akci bude zdarma k dispozici pitná voda.